V prípade útoku na Sýriu Rusi nevylučujú väčšie dodávky zbraní Iránu

11.09.2013 Celý región


Moskva (TASR) - V prípade amerického útoku na Sýriu bude Rusko oprávnené zmeniť podmienky tranzitu nákladu cez svoje územie do Afganistanu a rozšíriť dodávky zbraní do Iránu. Vyhlásil to dnes predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov.

"Ak sa Spojené štáty vzdajú diplomatických prostriedkov v prospech vojenského scenára, takéto opatrenia budú považované za absolútne oprávnené," citovala Puškova agentúra ITAR-TASS.

Šéf zahraničného výboru podľa ruskej televízie RT konštatoval, že vojenská akcia proti Sýrii by automaticky znamenala zapojenie Libanonu do konfliktu a zrejme aj Iránu. Takéto udalosti by podľa Puškova mohli viesť aj k zintenzívneniu náboženských a etnických konfliktov v Iraku.

Na margo návrhu Moskvy, aby Sýria odovzdala svoj arzenál chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu, dodal: "Teraz by malo dostať šancu diplomatické úsilie. Ak bude úspešné, bude možné nájsť spôsob, ako sa vyhnúť vojenskej intervencii."

Ruský denník Kommersant dnes napísal, že šéf Kremľa Vladimir Putin schválil dodávku modifikovaných protilietadlových raketových kompletov S-300 do Iránu a vybudovanie druhého reaktorového bloku v jadrovej elektrárni Búšehr.

Podľa zdrojov denníka sa obom témam budú Putin a jeho iránsky partner Hasan Rúhání venovať na svojej prvej schôdzke. Uskutoční sa 13. septembra v Kirgizsku počas summitu Šanghajskej organizácie spolupráce.

Ruský parlament varoval americký Kongres, aby nedal súhlas na útok na Sýriu

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, vyzvala dnes americký Kongres, aby neschválil vojenský úder na Sýriu. Takýto útok by prinášal "riziko jadrovej a chemickej kontaminácie", ďalších civilných obetí a humanitárnej katastrofy, varovali ruskí poslanci.
Netanjahu: Sýria musí byť zbavená chemických zbraní

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uviedol, že Sýria musí byť zbavená chemických zbraní. Poukázal tiež na to, že svet potrebuje istotu ohľadom potrestania tých, ktorí použijú zbrane hromadného ničenia, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Netanjahu povedal, že Sýria spáchala zločin proti ľudskosti, pričom v dôsledku použitia chemických zbraní zahynuli nevinní civilisti. Dodal, že sýrsky spojenec Irán, s ktorým je Západ v konflikte pre jeho nukleárny program, sleduje, ako bude svet konať.

"Musí byť zaručené, že sýrskemu režimu sú odobrané jeho chemické zbrane," povedal Netanjahu. Ako ďalej povedal, svet sa musí uistiť, že každý, kto použije zbrane hromadného ničenia, za to zaplatí. Odkaz, ktorý dostane Sýria, dostane aj Irán, poznamenal izraelský premiér.


Podľa tlačovej agentúry DPA schválilo vyhlásenie 449 zo 450 poslancov. Agentúra Reuters informovala, že bola schválená jednohlasne.

"Tí, ktorí sú pripravení vydať príkaz na takýto útok, by mali chápať, že takéto akcie by mohli byť kvalifikované ako veľmi hrubé porušenie medzinárodného práva a ako zločin voči sýrskemu ľudu," uviedli poslanci v právne nezáväznej deklarácii. V narážke na sýrske zásoby chemických zbraní a malý reaktor, obsahujúci rádioaktívny urán, varovali, že útok by "mohol ohroziť jadrovú a chemickú bezpečnosť v regióne".

Uznesenie súčasne vyjadrilo podporu ruskému návrhu umiestniť sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu ako prvému kroku k mierovému riešeniu konfliktu.

Hlasovaniu Štátnej dumy predchádzala rozprava. Poslanci navrhovali, aby Rusko zvážilo prípadné potrestanie USA, ak by Spojené štáty na Sýriu zaútočili - napríklad formou odstúpenia od Novej zmluvy START o kontrole jadrových zbraní, rozšírením predaja zbraní sýrskemu spojencovi Iránu či obmedzením spolupráce s USA v Afganistane, informovala agentúra Reuters.

V záverečnej deklarácii sa však nič z týchto návrhov neobjavilo. Poslanci povedali, že by tieto opatrenia mohli byť zahrnuté do ďalšej deklarácie, o ktorej sa bude hlasovať až vtedy, ak USA zaútočia na Sýriu.

USA: Republikánsky senátor vyjadril obavy, že na povstalcov v Sýrii sa zabúda

Povstalci bojujúci proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi majú pocit, že na nich Spojené štáty zabúdajú, uviedol dnes americký republikánsky senátor John McCain.

Podľa McCainových slov problematiku boja povstalcov dostali do úzadia rýchlo sa vyvíjajúce vojenské a diplomatické udalosti, ku ktorým došlo po chemickom útoku pri Damasku, uviedla tlačová agentúra AP.

Republikánsky senátor uviedol, že v súvislosti so svojimi priateľmi v Slobodnej sýrskej armáde má teraz veľmi zlý pocit. Pre televízny kanál MSNBC McCain zdôraznil, že nie je proti tomu, aby sa rokovalo o zničení chemických zbraní.

Ako však ďalej povedal, nič nepoženie Sýrčanov väčšmi k extrémistom ako pocit, že na nich Západ zabudol. Pretrvávajúcou otázkou americkej zahraničnej politiky je, do akej miery je al-Káida zapojená do snáh o zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pripomína AP.


Rusko odovzdalo USA plán prevzatia kontroly nad chemickými zbraňami Sýrie

Rusko odovzdalo Spojeným štátom svoj plán, ako dostať sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu, a plánuje o ňom vo štvrtok diskutovať v Ženeve. Pre tlačovú agentúru Interfax to dnes uviedol ruský zdroj.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý sa má v Ženeve stretnúť s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, v utorok potvrdil, že očakáva ruský návrh, informovala ďalej agentúra Reuters.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu už skôr uviedla, že návrh starostlivo preskúma. O Sýrii sa malo diskutovať aj na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v utorok večer, ktoré však zrušili.

Správa inšpektorov OSN, ktorí vyšetrovali minulomesačný útok chemickými zbraňami pri Damasku, by mala byť zverejnená na budúci týždeň v pondelok, informoval luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

Asselborn vyzval päť mocností s právom veta v BR OSN, aby dosiahli konsenzus v otázke sýrskeho konfliktu, ktorý prebieha už tretí rok. Luxembursko je teraz nestálym členom BR OSN, informovala agentúra DPA.
 

Vyberte región